Çocuklarda ve Yetişkinlerde Koruyucu Diş Hekimliği

Koruyucu Diş Hekimliği

Koruyucu diş hekimliği temel hedefi, toplumun ağız sağlığını belli bir standardın üzerinde tutarak ağız ve diş sağlığı problemlerinin mümkün olduğunca önüne geçmektir. Koruyucu diş hekimliği uygulamaları; çocukluk ve yetişkinlik dönemi olmak üzere iki ayrı alt başlık içermektedir.

Bebeklerde koruyucu diş hekimliği ilk süt dişi ağızda görüldüğü andan itibaren başlar. Süt dişlerinin çürümelerini engellemek için, beslenme alışkanlıklarının düzenlenmesi ve ailelerin bebek diş bakımı konusunda bilinçlendirmesi son derece önemlidir. Ayrıca 3 yaşından itibaren flor uygulamalarını yapılarak dişlerin çürüğe karşı dayanıklılıkları arttırılır. Çocukların, 6-8 yaş civarında karışık dişlenme dönemine girmesiyle, çene gelişimi açısından çok önemli bir süreç başlar. Bu dönemde şu veya bu sebeple erken düşen veya çekilmek zorunda kalınan süt dişlerinin yerine uygun yer tutucular yapılarak ileride yaşanabilecek çene bozukluklarının önüne geçilebilir.

Yetişkinlerde koruyucu diş hekimliği ise, toplumu ağız diş bakımı ve sağlığı konusunda bilinçlendirmek koruyucu yaklaşımın en önemli ögesidir. Beslenme alışkanlıkları da önemli bir etkendir. Bir diş problemi meydana geldiğinde vakit kaybetmeden ve problemin büyümesine izin vermeden tedaviye başlanması; daha kısa sürede tamamlanan, daha az zahmetli olan tedavilere olanak sağlar.

Bu konuda hem çocuklukta hem yetişkinlikte yapılacak en önemli şey hiç bir şikayetiniz olmasa bile düzenli ve en geç altı ayda bir diş hekimini ziyaret edip ağız ve diş sağlığı kontrolünden geçmektir. Böylece, henüz dikkatinizi çekmeyen veya ağrı yapmayan küçük problemler hekim tarafından farkedilir ve çok daha basit yaklaşımlar ile çözülür.

Yorum yapın